Anne olmak için İdeal Yaş Tabusu Yıkılıyor mu

Bilim adamları, annelik için en iyi yaşları araştırmış ve çarpıcı sonuçlar ortaya çıkmış.

Bir çocuk yetiştirmek, yaşınıza bakılmaksızın, mutluluk ve sevinç ile zorlukları ve endişeleri getirecek değerli ve harika bir yolculuktur. Anne olmak için “doğru zaman” diye birşey var mı? Yeni araştırma, bilinenlerin aksine 35 yaşından sonra hamile kalmanın büyük yararlar sağladığını bulmuş.


Çağımızda annelik yaş ortalaması yükselmeye devam ediyor. Ve bu sadece bir moda meselesi değil. 30’lu ve 40’lı yaşlardaki kadınlar daha güvenli ve daha kararlı hissediyor ve ilişkileri ve daha oturmuş olabiliyor. Tarihsel olarak, 35 yaşından sonra gebelik riskli kabul edilir. Bununla birlikte, bilim geç hamileliklerle ilgili yeni yararlar keşfediyor.

Daha önce 35 yaşından sonra bebek sahibi olmasının yaşam süresini artırdığı ispatlanmıştı ve bugün Güney California Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, 35 yaşından sonra doğum yapmanın annenin zihinsel yeteneklerini geliştirdiğini ortaya koyuyor .


Bu sonuca nasıl geldiler?

Araştırmacılar, 830 postmenopozal – Post menopoz dönem, son adet kanamasından 1 yıl sonra başlayıp, yaşlılık döneminin başlangıcına kadar devam eden bir süreçtir.- kadın üzerinde birkaç test gerçekleştirdiler. Araştırmaya katılanlar planlama, görsel algılama, sözlü bellek, konsantrasyon ve dikkat üzerine test edildi.


– 24 yaşından sonra ilk bebeği olan kadınların, zihinsel keskinlik testleri, problem çözme ve sözlü beceriler konusunda 15-24 yaş arasındaki annelere kıyasla daha iyi performans gösterdiğini tespit ettiler. En son bebeğini 35 yaşından sonra geçiren kadınların daha iyi sözlü bellekleri vardı.

Onları zihinsel açıdan daha keskin yapan nedeni nedir?

Özellikle son hamilelik daha sonraki bir yaşta ortaya çıkmışsa, beyin kimyası ve fonksiyonu üzerine yararlı etkileri olduğu tespit edilen, hamilelik dönemindeki hormonların (östrojen ve progesteron) yükselmesi ile ilgilidir.
Bebeğe ne zaman başlanacağına karar vermek asla basit değildir ve her yaştaki gebelikte avantaj ve dezavantajları vardır elbette. Önemli olan, hamileliğinizi olabildiğince sağlıklı kılmak için önce doktorunuza danışmanız gerektiğidir.

Kaynak: womenshealthmag , MayoClinic

Bir yanıt yazın